Digitaal goud: 60% van de Bitcoin wordt gehouden door langetermijnbeleggers.

Belangrijke hoogtepunten:

  • 60% van het Bitcoin-aanbod is in handen van langetermijnbeleggers.
  • Ongeveer 20% van het huidige BTC-aanbod wordt gebruikt voor de handel.
  • Ongeveer 20% van de tot nu toe gedolven Bitcoin is verloren gegaan.

Hoe gebruiken Bitcoin-eigenaren hun BTC?

Blokketenanalysebedrijf Chainalysis heeft een fascinerend rapport gepubliceerd waarin wordt beschreven hoe Bitcoin-eigenaren hun FTK (niet) gebruiken. Door hun analyse hebben de onderzoekers vastgesteld dat ongeveer 60% van de Bitcoin in handen is van gebruikers of bedrijven met het oog op investeringen op lange termijn. De BTC-adressen die in deze categorie vallen, werden gedefinieerd door nooit meer dan 25% van de Bitcoin Trader die ze ooit hebben ontvangen te verkopen.

Aangezien Bitcoin in de beginperiode niet veel waard was, was een niet te verwaarlozen aantal early adopters onzorgvuldig met hun privé-sleutels, waardoor ze voor altijd de toegang tot hun BTC verloren. Hierdoor is het effectieve maximumaanbod van BTC zelfs lager dan de limiet van 21 miljoen die in het Bitcoin-protocol is vastgelegd.

Chainalyse schat dat ongeveer 3,7 miljoen Bitcoin, of ongeveer 20% van het totale aanbod van de munt, verloren gaat. De adressen in deze categorie hebben hun BTC al minstens 5 jaar niet meer verplaatst.

Ongeveer 20% van het Bitcoin-aanbod wordt gebruikt voor het verhandelen van

De onderzoekers schatten dat slechts ongeveer 20% van de BTC die tot nu toe is ontgonnen, wordt gebruikt voor de handel. De 3,5 miljoen BTC die in deze categorie valt, wordt vaak van het ene adres naar het andere verplaatst en komt meestal terecht op de cryptocurrencybeurzen.

De gegevens tonen aan dat het grootste deel van de Bitcoin in handen is van degenen die het als digitaal goud behandelen: een aanwinst voor de lange termijn. Maar dit digitale goud wordt ondersteund door een actieve handelsmarkt voor degenen die er de voorkeur aan geven om vaak te kopen en te verkopen. De 3,5 miljoen Bitcoin die gebruikt wordt voor de handel voorziet de markt en bepaalt, in wisselwerking met het niveau van de vraag, de prijs„.

In haar rapport raakte Chainalysis ook het onderwerp van retail Bitcoin-handelaren versus professionele handelaren. Door alle stortingen op cryptocurrencybeurzen met een waarde van minder dan $10.000 te groeperen onder de retailcategorie, merkten de onderzoekers op dat 96% van alle stortingen op cryptocurrencybeurzen afkomstig is van retailhandelaren. Ondanks het feit dat retailbeleggers de overgrote meerderheid van de wisseldeposito’s voor hun rekening nemen, domineren professionele handelaren als het gaat om liquiditeit:

Professionele handelaren hebben echter de controle over de liquiditeit van de markt en zijn goed voor 85% van de totale waarde van de Bitcoin-waarde die naar de beurzen wordt gestuurd. Hierdoor zijn professionele handelaren de belangrijkste bijdragers aan grote marktbewegingen, zoals die tijdens de dramatische prijsdaling van Bitcoin in maart, toen de Covid-19-crisis zich in Noord-Amerika verscherpte„.